Linköpingseskadern

Bli medlem

Idag är det lättare än någonsin att börja med modellflyg

Tekniken blir bättre och billigare. Du kan lära dig massvis online. Nybörjarmodeller har gyro som gör flygandet enklare i början. Så - vad väntar du på?

Steg 1: Kontakta en modellflygklubb

Varför? Jo, hos en klubb får du bra tips och gemenskap. Modellflyget blir mycket bättre om du köper en bra första modell, lär dig flyga av en erfaren lärare, och utforskar hobbyn tillsammans med andra. I en modellflygklubb får du allt det här.

Bor du i närheten av Linköping är du varmt välkommen till oss. Annars är vårt tips att söka på "modellflygklubb + din stad", så hittar du närmsta klubb. SMFF och RCFF är riksförbund som organiserar modellflygare. Hos båda kan du hitta lokala modellflygklubbar.

Steg 2: Skaffa en modellflygsimulator

Du kan krascha 1000 gånger utan att det kostar dig en krona. I en simulator lär du dig styra modellen, och starta och landa säkert. Med simulatorflygning kan du snabbare bygga upp reflexerna som gör att får njuta av din riktiga modell i luften.

Den bästa simulatorn heter Realflight. Men, den kostar en del. Helt gratis är FMS, och mitt emellan ligger Aerofly RC7 och RC8. På Flitetest kan du få fler tips på simulatorer.

Steg 3: Köp eller bygg din första modell

Hos klubben får du hjälp och tips. Din första modell ska vara lättflugen och inte för snabb. Visst är det coolt med en Spitfire eller Viggen, men börja med en enklare modell så att du lär dig flyga säkert.

Vi rekommenderar en smidig och lättflugen modell, tex Hobbyzone Cub S. Den har ett gyro som gör den extra stabil, och du får allt du behöver i form av radio, servon och drivsystem.

Vill du ha fler tips, hör av dig! Kontaktuppgifter hittar du här.
David Brohede sjöflyger med radiostyrt modellflygplan.
En liten Hobbyzone Cub S med flottörer. Sjöflyg är fantastiskt!