Linköpingseskadern

Bli medlem
Anders Remars skalamodell kommer inför landning

Skalamodeller ska se ut som riktiga flygplan

Att bygga och flyga radiostyrda modeller som ser ut som riktiga flygplan är ofta en stor motivation för den som kommit över det första stadiet att kunna starta, flyga och landa med sin egen nybörjarmodell.

Fascinationen med skalaflyg är den stora bredden - från att på det egna klubbfältet flyga en enkel färdigköpt skalamodell till att ställa upp för Sverige på världsmästerskapen med en helt egenkonstruerad och byggd modell.

Modellens konstruktion kan variera mycket - från enkel högvingad av typ Piper Cub till ett lågvingat jaktplan med en riktig mullrande stjärnmotor, infällbara landningsställ och flaps. Modellen kan vara färdigköpt eller helt egenkonstruerad.

Tävlingar i skalaflyg

Har man väl kommit över nybörjarstadiet och kan flyga basmanövrer som looping och roll så kan man faktiskt börja tävla !
En skalatävling består av två olika moment som bedöms av domare: För det första bedöms modellens skalariktighet jämfört med det riktiga flygplanet som står som förebild. För det andra bedöms flygning enligt det manöverprogram som den tävlande själv har komponerat.

I Sverige tävlas i tre olika klasser som benämns Fly Only, F4H samt F4C.

Reglerna för en tävlingsflygning är lika i alla klasser. Detta innebär att man kan komma igång med att flyga i klassen Fly Only där endast flygningen och inte modellen bedöms. Man kan då använda en modell som köpts färdigbyggd.

Nästa steg är klass F4H där man måste ha målat och dekorerat modellen själv för att få bra poäng på skalariktighet. Modellen bedöms på 5 meters avstånd och inredningen i cockpit bedöms inte.

Den mest avancerade klassen är F4C eller "museiskala" där modellen bör vara så lik förebilden som möjligt även avseende detaljer som nitar, panellinjer, cockpitinredning mm.

För mer information, prata med klubbens kontaktpersoner. Kika gärna in på nedanstående länkar:

www.skalaflyg.org

www.rcscalebuilder.com